Stilgehouden.nl

Interview: Outlaw Arts NYC

Interview: Outlaw Arts NYC

Bron

@outlaw_arts@albert_diaz1 @queenandreaone

Momenteel rondhangen in Bushwick Brooklyn met Robert van Outlaw Arts . Aanstaande zondag 10 oktober 2021 is het slotfeest voor de 10e verjaardag van het samenstellen van straatkunstshows in New York City. Breng me terug naar 10 jaar geleden. Hoe is dit allemaal begonnen?

Nou, de korte versie is dat ik veel artiesten kende en er was zoveel frustratie, vooral voor graffiti- en straatartiesten, om hun werk goed te laten zien in NYC. Dus op een dag had ik het hierover met Brant Lee en hij vertelde me dat ik een show moest doen met onze maatje Erik Foss . Het gebeurde toevallig dat Foss in augustus twee weken beschikbaar had voor een show in zijn Fuse Gallery-ruimte achter in de Lit Lounge in de Lower East Side van Manhattan. Bovendien zou Erik samen met mij co-cureren! En hij bracht duidelijk veel geweldige mensen mee. We hadden zo'n zes DJ's en een Ricky Powell Slideshow in de kelder voor 50 artiesten in de show.

@buffmonster

Klinkt als een enorme onderneming voor een eerste evenement? Waar ben je vanaf hier heen gegaan?

Het ging eigenlijk verbazingwekkend goed dus ik ging snel aan de slag met een vervolg! De volgende tentoonstelling was weer een enorme groepsshow. We huurden deze enorme ruimte genaamd White Box in Broome Street. We noemden de show 'Outlaw' omdat het een eerbetoon zou zijn aan de outlaw-feesten van de jaren tachtig en negentig in NYC. De ruimte had een enorm geluidssysteem voor de tonnen DJ's die speelden, en we vertoonden ook deze film "Downtown Calling", een documentaire die nooit werd uitgebracht vanwege problemen met het vrijgeven van muziek. De film ging over de muziek- en cultuurscene in de binnenstad van de jaren zeventig en tachtig in NYC. Er was een enorme rij om binnen te komen, de politie kwam, weet je… zoals in de goede oude tijd.

Als ik het me goed herinner, was het eerste feest van jou dat ik voor Streetartnews schreef in dat oude politiebureau in Chelsea, waar je kunstenaars een heel gebouw van binnen en van buiten liet schilderen. Vertel me hoe die show tot stand kwam?

Dus eigenlijk was er deze Japanse kunstenaar Pesu met wie ik eerder had gewerkt met Heiland Elmundo . Pesu was door deze Japanse vastgoedontwikkelaar gevraagd om een show te geven in een oud gebouw dat ze kochten en dat gesloopt zou worden. Het was een oud politiebureau, en toen was het een opvanghuis voor getroebleerde transgendertieners. Plus een zeer zeldzame kans om de artiesten te laten doen wat ze wilden, want het zou gewoon worden afgebroken.

@ladyaiko_nyc

Ik herinner me een verrassing in elke kamer. In het bijzonder had Elle de gekke vorm van een lichaam met overal kaarsen …

Ja, dat was geweldig! Voor mij vergde het enige overtuigingskracht om toestemming te krijgen!

En ik herinner me de kelder, Chris Soria schilderde de palen en Rambo deed twee kamers en een muur. Ik zou door kunnen gaan… de selectie was overvol! Ik herinner me dat het daar Bedlam was.

Wauw, ja dat was te gek.

@drevotw

Hoeveel mensen kwamen opdagen voor dat ding?

Ik denk dat het 1500 mensen waren, maar misschien meer…

Het fotograferen van al dat werk was bijna onmogelijk tijdens het feest… gelukkig liet je me al vroeg een preview van de show zien!

Ja. Het was geweldig. Ik bedoel, weet je, ik heb de hele plaats in kaart gebracht en iedereen zijn kamer en/of muur gegeven. Ik denk dat het ongeveer zes weken heeft geduurd vanaf de dag dat ik het gebouw binnenging tot de opening.

@outlaw_arts@ albert_diaz1 @janettephoto @publicenemy

Dit was 2014 toen straatkunst echt populair begon te worden in de popcultuur. Banksy was op dit moment misschien een begrip, maar de meeste namen die mensen nu kennen, verkochten nog steeds prints voor een paar honderd dollar!

Precies! Het was een van die dingen die maar één keer zullen gebeuren, denk ik?

Ik herinner me dat het een van die shows was waar ik veel hele coole artiesten ontmoette – die ik ofwel kende, of wilde ontmoeten. Ze hingen allemaal gewoon gratis rond te drinken en maakten algemene rotzooi met verf en stiften. Maar deze huidige show die nu open is in Allen Street is de Outlaw Arts 10-jarig jubileumshow die me vertelt over de show en een paar leuke verhalen van door de jaren heen.

Nou, ik stond echt bekend om het doen van grote groepsshows en ik ben daar een tijdje mee gestopt omdat het een enorme hoofdpijn is en veel werk, maar het 10-jarig jubileum kwam eraan, dus ik wist dat ik het opnieuw moest doen! En dus koos ik ongeveer 45 van mijn favoriete artiesten, waaronder Peter Paid, die deze zaterdag 9 oktober 2021 samen met vele anderen ook het hele weekend live zal schilderen.

@peterpaidnyc

Peter heeft al eerder live voor mij geschilderd en het is super gaaf en een reis om naar te kijken. Alleen al daarvoor is het de reis waard. Breng gewoon wat tijd door en zie hem uit de vrije hand een prachtig geschilderd bord recht voor je ogen. Kunnen mensen kopen of kijken als ze niet in NYC zijn?

Op onze website outlawartsnyc.com en op onze instagram zullen het hele weekend live video's en foto's te zien zijn. Bovendien zullen alle werken online te koop zijn.

@asvp.studio @chrisrwk

Zoals altijd zal ik er zondag zijn om foto's te maken. Voordat we stoppen, geef me een leuk verhaal om mensen enthousiast te maken!

Uh, oh boy … dus ik denk dat het de Nychos bij Jonathan Levine soloshow afterparty was die we organiseerden op het dak van dit hotel waar ik werkte … Er woonde een gezin in het gebouw naast het buitenterras en ik zie twee artiesten die ik zal laat naamloos over en ga op het dak van het aangrenzende gebouw. En toen weet ik niet precies wat er gebeurde, maar ze kwamen lachend terugrennen. Natuurlijk kwam de politie kort daarna op bezoek omdat de familie hiernaast hen hun gebouw zag ophangen. Snel op mijn tenen kon ik ze via de achterkant naar buiten sluipen. Er is een trappenhuis door de kelder dat ik kende en terwijl de politie de lift opging, nam ik ze in de tegenovergestelde richting naar beneden. Toen heeft mijn baas, die super cool was, alle bewakingsbanden gewist. Gelukkig ging er die nacht niemand naar de gevangenis, maar laten we zeggen dat we uiteindelijk een barricade moesten bouwen om de twee gebouwen van elkaar te scheiden.

@outlaw_arts

@marthacoopergram @adyaiko_nyc@the_tracy168 @skemethreeyardking

@biscosmith

Alle foto's en tekst Copyright 2021 Matthew A. Eller. Volg mij op Instagram @elleresqphoto

Gregory