Stilgehouden.nl

Kracht toevoegen zonder bulk

Kracht toevoegen zonder bulk

Bron

Deze week bouw ik voor een klant een Hobbit-y stoel in zwart kers in plaats van wit eiken. Is kersen sterk genoeg voor zo'n stokstoel? Natuurlijk. Hoe moet ik dat weten? Ik heb 1/8 "in diameter en dikte toegevoegd aan enkele belangrijke componenten. Dus nu kan ik zonder zorgen slapen.

Als de bovenstaande paragraaf weinig zin heeft, dan heb je mijn hoofdstuk over hout in " The Stick Chair Book " niet gelezen. Nee, dit is geen advertentie om je arm te verdraaien om het boek te kopen. In plaats daarvan hoop ik je te helpen op een andere manier over de sterkte van hout na te denken.

Ten eerste denk ik dat we het erover eens kunnen zijn dat wanneer we de dikte van een pen vergroten, deze sterker zal zijn. Rechts? Dus laten we zeggen dat we een 1/2”-dikke pen hebben en we besluiten de dikte te verdubbelen tot 1”. Omdat we de dikte hebben verdubbeld, zou dat de sterkte moeten verdubbelen. Rechts?

Mis.

Wanneer we de dikte van die 1/2” pen verdubbelen, kan het de sterkte van het onderdeel viervoudig of achtvoudig vergroten. Hoeveel extra sterkte u krijgt, hangt af van het onderdeel – of u de "breukmodulus" of de "afschuifsterkte" test (dit wordt in detail behandeld in het boek – dit is nog steeds geen commercial, dat beloof ik!).

De bottom line is dit: kleine toenames in de grootte van componenten kunnen hun sterkte dramatisch vergroten. Dit is enorm belangrijk bij het bouwen van stoelen, krukken, banken, werkbanken of elk ander object dat misbruikt kan worden.

Laten we even teruggaan naar deze Hobbit-y-stoel. Kers is zwakker dan eiken. Maar als ik de diameter van de pootpennen of de dikte van de zitting met slechts 1/8” vergroot, zal ik het verschil tussen de twee soorten meer dan goedmaken. En de extra dikte van 1/8” is met het blote oog niet echt waarneembaar.

Bekijk deze grafieken voor enkele details.

Deze formules zijn niet mijn werk. Ze zijn gemaakt met behulp van de formules uit het "Wood Handbook" van het Amerikaanse ministerie van landbouw ( een gratis download ). Voor mij helpen ze me bij het ontwerpen van meubels die sterk zijn zonder omvangrijk te zijn. Ik weet dat ik de dikte van een pen met 1/8” kan vergroten en een onevenredige toename in kracht kan krijgen. Ik kan de wiskunde doen om het voor mezelf te bewijzen.

Of, zoals ik eerder heb besproken, ik kan het bewijzen met een voorhamer.

— Christopher Schwarz

Gregory