Stilgehouden.nl

De geluiden die verloren gaan in de shuffle

De geluiden die verloren gaan in de shuffle

Bron

Als ik aankom , weet ik niet waar ik moet kijken. Dan is er een jonge man met gevlochten haar die een leeggelopen en bevlekte basketbal in de lucht gooit en vangt. Het is een eenvoudig en onbeduidend gebaar dat hij keer op keer doet, en dan dwaalt hij door de straat, weg van de viersprong bij Rivington en Orchard in de Lower East Side van Manhattan, waar mij Kevin Beasley 's optreden werd verteld zou gebeuren. Ik zie kunstmensen om me heen, dus ik denk dat ik op de juiste plek ben. Maar ik weet nog steeds niet waar ik op moet letten, omdat de acties van de artiesten stuk voor stuk gebeuren. Ik vraag de persoon naast mij of de voorstelling is begonnen. Het heeft, zegt ze. Binnen een paar minuten zie ik een man in een zwarte spijkerbroek, versleten laarzen, een groene hoodie over zijn shirt en een baseballpet op zijn hoofd een niet afgemeerd fietsenrek over de kruising slepen, terwijl hij een stuk draad dicht bij de grond hangt terwijl hij eraan trekt . Het geluid is zoals ik zou verwachten: staal dat beton en asfalt sloopt.

Kevin Beasley's "The Sound of Morning" optreden 2021

Dan merk ik dat het kruispunt zelf bedraad is, met grote luidsprekers op de hoeken. Het geluid dat er doorheen komt is een mengeling van de geluiden gemaakt door de verschillende artiesten die, voor zover ik kan zien, allemaal zwarte mensen zijn: een man met haar in cornrows ontmantelt een zwart metalen hek, sleept en deponeert de samenstellende delen in een stapel in het midden van Rivington Street. Een mannelijk en vrouwelijk paar lopen dicht tegen elkaar aan, ritmisch een plastic fles onder hun voeten slepend terwijl een derde persoon iets aan een touwtje vasthoudt en zich over hen heen buigt. Een lange persoon met een wijde spijkerbroek, een hoodie die over hun middenrif is geknipt, en een gekrulde afro sleept een stuk hout dat aan plastic is vastgemaakt, stap voor stap toekijkend hoe het stuk zich tegen de weg afweert. Voor het volgende uur en een half, ik plichtsgetrouw getuige van elke actie plaatsvinden.

Kevin Beasley's "The Sound of Morning" optreden 2021

Het kost me ongeveer de eerste 40 minuten om te beseffen dat de zwarte snaren die ik zie vastgehouden door sommige acteurs microfoons zijn en dat de melange van geluid die ik hoor uit de luidsprekerarray een mix is van de geluiden die worden gecreëerd door de artiesten die objecten over de grond verplaatsen – rinkelen, bonzen en schrapen – en nog wat andere muzikale, industriële geluiden die hier niet vandaan lijken te komen. Er is een gesprek nodig met een vriend die ik in het publiek tegenkom om te beseffen dat het geluid wordt gevormd en geproduceerd op een tentenstand in de buurt van de hoofdacties.

Kevin Beasley's "The Sound of Morning" optreden 2021

De stemming hier doet me ineenkrimpen. Het is hyper-voyeuristische, starfucker nieuwsgierigheid van het publiek. We wachten op spektakel en wanneer de alledaagse, maar ongerijmde acties plaatsvinden, vraag ik me af of er echt resultaat komt.

Dan zie ik een ogenschijnlijk oudere Latina-vrouw, die een winkelwagentje vol boodschappen voortduwt en zich een weg baant door de menigte esthetische flaneurs. Ik realiseer me dat ze wat lawaai moet maken met de wielen van haar kar, hoewel dat geluid nu voor mij niet waarneembaar is met al het andere dat er gebeurt. Zij maakt geluid, wij maken geluid als een noodzakelijk bijproduct van het via wrijving door onze wereld bewegen. Als er actie wordt ondernomen, blijft het geluid achter. Kleine acties, zoals deze vrouw die naar huis terugkeert om haar gezin te voeden, gaan verloren in de grotere van vrachtwagens, treinen en gekunstelde artistieke ervaringen. Ik realiseer me dit en denk dat dit een van de dingen is die performance op zijn best doet: kijkers sensibiliseren voor aspecten van de beschikbare wereld die vergeten of genegeerd worden.

Kevin Beasley's "The Sound of Morning" optreden 2021

Maar het probleem met Beasley's werk is dat het de vrouw die zich een weg door dat kruispunt probeert te banen, lastigvalt. Ik zie dat een paar mensen geblokkeerd worden om door te rijden, en twee mensen op een scooter die te horen krijgen dat ze om de voorstelling heen moeten. Het is een onbedachtzame zet om de boeren te vertellen dat terwijl we onstuimige ideeën overdenken, ze een andere weg naar huis of hun verantwoordelijkheden moeten vinden. En voor wat? Dit is een kletterende actie die mijn hart niet beroert of de kompasnaald van mijn ethiek beweegt. De verschillende acties, verkwistend en nonchalant, eindigen om 18.30 uur met het opnieuw verschijnen van die half opgeblazen basketbal, dit keer met de hele groep artiesten die elkaar in een vaag georganiseerde cirkel toeschoppen.

Kevin Beasley, die vooral bekend staat om zijn met hars doordrenkte sculpturen en schilderijen, doet misschien te goeder trouw een poging om op een zinvolle manier in te grijpen in de openbare ruimte door volgens het persmateriaal de aandacht te vestigen op "straten die zijn afgebakend voor sluiting in het Open Spaces-initiatief van NYC .” Maar dit werk is onvoldoende voor die taak. Het is wat er gebeurt als iemand tijdens een karaokesessie een microfoon krijgt en wordt gevraagd een lied te zingen dat hij niet kent.

Kevin Beasley's " The Sound of Morning " (2021) maakt deel uit van het Performa-festival en vindt plaats van 14 oktober – 16 oktober in de Lower East Side van Manhattan op de kruising van Rivington Street en Orchard Street.

Gregory

%d bloggers liken dit: