Stilgehouden.nl

Bootlawaai drijft moeders van bultruggen in diep, gevaarlijk water Moeders van bultruggen en hun kalveren worden naar diepere wateren gedreven, waar ze worden geconfronteerd met haaien en worden lastiggevallen door mannelijke walvissen. Foto's storten Dit artikel verscheen oorspronkelijk in Hakai Magazine, een online publicatie over wetenschap en samenleving in kustecosystemen. Lees meer van dit soort verhalen op hakaimagazine.com. Elk jaar tussen januari en april zijn er vaak bultruggenmoeders en hun kalveren te zien in de warme wateren van Hawaï. De volwassen walvissen trekken vanuit Alaska en Brits-Columbia naar Hawaï om te broeden en hun jongen groot te brengen. Om hun kalveren veilig te houden, blijven bultruggenmoeders meestal liever dichter bij de kust. Hierdoor kunnen ze haaien, de potentieel dodelijke opmars van mannelijke bultruggen en andere bedreigingen vermijden. Maar zoals een nieuwe studie aantoont, wordt het leefgebied van bultruggen bekneld tussen het toenemende scheepvaartverkeer op de kust en de gevaren van dieper water. Tijdens de winters van 2005 en 2006 observeerden Adam Pack, een walvisonderzoeker aan de Universiteit van Hawai'i in Hilo, en zijn collega's de bultruggen voor het westen van Maui vanaf een uitkijkpunt bovenop een nabijgelegen heuvel als onderdeel van een afzonderlijk onderzoeksproject. Ze noteerden de posities van peulen van moederkalveren en peulen zonder kalveren (waaronder meestal eenzame walvissen of paren die het hof maken), evenals de locaties van schepen om walvissen te spotten en andere vaartuigen. Jaren later, nadat er meer bekend was over de habitatvoorkeuren van bultruggen, was Pack geïnteresseerd in het opnieuw bekijken en analyseren van deze dataset. Hij had verwacht gedrag te zien dat vergelijkbaar was met het gedrag dat in eerder onderzoek was gedocumenteerd – dat de moeder-kalfparen dichter bij de kust zouden blijven dan walvissen zonder kalveren. "Wat we ontdekten was precies het tegenovergestelde, dat was verwarrend en ook een beetje interessant vanuit wetenschappelijk oogpunt", zegt Pack. Voor de 161 peulen van moederkalf die Pack en zijn collega's observeerden, merkten de onderzoekers dat de walvissen de dag bij de kust begonnen en naarmate de dag vorderde, naar aanzienlijk diepere wateren trokken. Pack zegt dat het dagelijkse woon-werkverkeer van de walvissen waarschijnlijk het gevolg is van het vermijden van schepen die geen walvissen spotten, zoals vissersboten of pleziervaartuigen. De onderzoekers maken een onderscheid tussen rondvaartboten om walvissen te spotten en andere boten omdat, op basis van hun analyse, de verschuiving van de walvissen naar dieper water verband hield met de dichtheid van niet-walvissen spottende boten, die in de loop van de dag toenam. Boten om walvissen te spotten, zeggen ze, waren veel minder in aantal en hadden niet hetzelfde effect. De bevinding wijkt af van eerder onderzoek waarbij vaten afwezig waren. Pack zegt dat boten erg luidruchtig kunnen zijn, wat de communicatie van walvissen verstoort en de peulen van de moederkalveren verstoort. De studie suggereert dat moederkalfpeulen overdag door boten in dieper water worden gedreven en 's nachts, nadat de bootdruk is afgenomen, terug naar de kust zwemmen. "Een van de opmerkelijke dingen van [volwassen] bultruggen is dat ze niet eten terwijl ze in hun tropische broedgebieden zijn", legt Alison Craig uit, een onderzoeker naar zeezoogdieren aan de Edinburgh Napier University in Schotland, en een van de onderzoeken co-auteurs. Het is van vitaal belang voor moeders die borstvoeding geven om hun energie te sparen tijdens deze vastenperiode, zegt ze. "Als blootstelling aan te veel binnenvaartschip ervoor zorgt dat vrouwtjes met kalveren naar diepere wateren gaan, zullen ze eerder worden lastiggevallen door mannen, en dit zal er op zijn beurt toe leiden dat ze meer energie verbruiken." Joe Mobley, een walvisonderzoeker aan de Universiteit van Hawaï in Mānoa die niet betrokken was bij het onderzoek, zegt dat het goed was dat Pack en zijn team dit probleem onder de aandacht konden brengen. "Ik denk dat het grootste probleem waarmee deze dieren worden geconfronteerd, de klimaatverandering is", zegt Mobley. "Maar in de tussentijd hebben we controle over de dingen die we kunnen controleren." Het zou relatief haalbaar zijn, zegt Mobley, om een beleid voor het scheepvaartverkeer in te voeren om de stress voor de bultruggen te verminderen. Alvorens eventuele beleidswijzigingen te overwegen, zegt Pack echter dat het belangrijk zou zijn om dit onderzoek in andere gebieden rond Hawaï uit te voeren om beter te begrijpen hoe wijdverbreid het probleem is. Hij zou het onderzoek ook opnieuw willen doen, aangezien de gegevens die hij verzamelde van 12 jaar geleden waren en het scheepvaartverkeer sindsdien alleen maar is toegenomen. Bultruggen werden bijna uitgeroeid door de commerciële walvisvangst die tot halverwege de 20e eeuw voortduurde, en de populatie die Maui bezoekt "is nog steeds erg kwetsbaar", zegt Pack. “Het is enorm belangrijk om hun favoriete broedplaatsen in de gaten te blijven houden.” Dit artikel verscheen voor het eerst in Hakai Magazine en is hier met toestemming opnieuw gepubliceerd. Het bericht Bootlawaai drijft moeders van bultruggen in diep, gevaarlijk water verscheen eerst op Popular Science.

Bootlawaai drijft moeders van bultruggen in diep, gevaarlijk water  Moeders van bultruggen en hun kalveren worden naar diepere wateren gedreven, waar ze worden geconfronteerd met haaien en worden lastiggevallen door mannelijke walvissen. Foto's storten Dit artikel verscheen oorspronkelijk in Hakai Magazine, een online publicatie over wetenschap en samenleving in kustecosystemen. Lees meer van dit soort verhalen op hakaimagazine.com. Elk jaar tussen januari en april zijn er vaak bultruggenmoeders en hun kalveren te zien in de warme wateren van Hawaï. De volwassen walvissen trekken vanuit Alaska en Brits-Columbia naar Hawaï om te broeden en hun jongen groot te brengen. Om hun kalveren veilig te houden, blijven bultruggenmoeders meestal liever dichter bij de kust. Hierdoor kunnen ze haaien, de potentieel dodelijke opmars van mannelijke bultruggen en andere bedreigingen vermijden. Maar zoals een nieuwe studie aantoont, wordt het leefgebied van bultruggen bekneld tussen het toenemende scheepvaartverkeer op de kust en de gevaren van dieper water. Tijdens de winters van 2005 en 2006 observeerden Adam Pack, een walvisonderzoeker aan de Universiteit van Hawai'i in Hilo, en zijn collega's de bultruggen voor het westen van Maui vanaf een uitkijkpunt bovenop een nabijgelegen heuvel als onderdeel van een afzonderlijk onderzoeksproject. Ze noteerden de posities van peulen van moederkalveren en peulen zonder kalveren (waaronder meestal eenzame walvissen of paren die het hof maken), evenals de locaties van schepen om walvissen te spotten en andere vaartuigen. Jaren later, nadat er meer bekend was over de habitatvoorkeuren van bultruggen, was Pack geïnteresseerd in het opnieuw bekijken en analyseren van deze dataset. Hij had verwacht gedrag te zien dat vergelijkbaar was met het gedrag dat in eerder onderzoek was gedocumenteerd – dat de moeder-kalfparen dichter bij de kust zouden blijven dan walvissen zonder kalveren. "Wat we ontdekten was precies het tegenovergestelde, dat was verwarrend en ook een beetje interessant vanuit wetenschappelijk oogpunt", zegt Pack. Voor de 161 peulen van moederkalf die Pack en zijn collega's observeerden, merkten de onderzoekers dat de walvissen de dag bij de kust begonnen en naarmate de dag vorderde, naar aanzienlijk diepere wateren trokken. Pack zegt dat het dagelijkse woon-werkverkeer van de walvissen waarschijnlijk het gevolg is van het vermijden van schepen die geen walvissen spotten, zoals vissersboten of pleziervaartuigen. De onderzoekers maken een onderscheid tussen rondvaartboten om walvissen te spotten en andere boten omdat, op basis van hun analyse, de verschuiving van de walvissen naar dieper water verband hield met de dichtheid van niet-walvissen spottende boten, die in de loop van de dag toenam. Boten om walvissen te spotten, zeggen ze, waren veel minder in aantal en hadden niet hetzelfde effect. De bevinding wijkt af van eerder onderzoek waarbij vaten afwezig waren. Pack zegt dat boten erg luidruchtig kunnen zijn, wat de communicatie van walvissen verstoort en de peulen van de moederkalveren verstoort. De studie suggereert dat moederkalfpeulen overdag door boten in dieper water worden gedreven en 's nachts, nadat de bootdruk is afgenomen, terug naar de kust zwemmen. "Een van de opmerkelijke dingen van [volwassen] bultruggen is dat ze niet eten terwijl ze in hun tropische broedgebieden zijn", legt Alison Craig uit, een onderzoeker naar zeezoogdieren aan de Edinburgh Napier University in Schotland, en een van de onderzoeken co-auteurs. Het is van vitaal belang voor moeders die borstvoeding geven om hun energie te sparen tijdens deze vastenperiode, zegt ze. "Als blootstelling aan te veel binnenvaartschip ervoor zorgt dat vrouwtjes met kalveren naar diepere wateren gaan, zullen ze eerder worden lastiggevallen door mannen, en dit zal er op zijn beurt toe leiden dat ze meer energie verbruiken." Joe Mobley, een walvisonderzoeker aan de Universiteit van Hawaï in Mānoa die niet betrokken was bij het onderzoek, zegt dat het goed was dat Pack en zijn team dit probleem onder de aandacht konden brengen. "Ik denk dat het grootste probleem waarmee deze dieren worden geconfronteerd, de klimaatverandering is", zegt Mobley. "Maar in de tussentijd hebben we controle over de dingen die we kunnen controleren." Het zou relatief haalbaar zijn, zegt Mobley, om een beleid voor het scheepvaartverkeer in te voeren om de stress voor de bultruggen te verminderen. Alvorens eventuele beleidswijzigingen te overwegen, zegt Pack echter dat het belangrijk zou zijn om dit onderzoek in andere gebieden rond Hawaï uit te voeren om beter te begrijpen hoe wijdverbreid het probleem is. Hij zou het onderzoek ook opnieuw willen doen, aangezien de gegevens die hij verzamelde van 12 jaar geleden waren en het scheepvaartverkeer sindsdien alleen maar is toegenomen. Bultruggen werden bijna uitgeroeid door de commerciële walvisvangst die tot halverwege de 20e eeuw voortduurde, en de populatie die Maui bezoekt "is nog steeds erg kwetsbaar", zegt Pack. “Het is enorm belangrijk om hun favoriete broedplaatsen in de gaten te blijven houden.” Dit artikel verscheen voor het eerst in Hakai Magazine en is hier met toestemming opnieuw gepubliceerd. Het bericht Bootlawaai drijft moeders van bultruggen in diep, gevaarlijk water verscheen eerst op Popular Science.

Bron

Een foto van een bultrug en haar kalf.
Moeders van bultruggen en hun kalveren worden naar diepere wateren gedreven, waar ze worden geconfronteerd met haaien en worden lastiggevallen door mannelijke walvissen. Foto's storten

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in Hakai Magazine, een online publicatie over wetenschap en samenleving in kustecosystemen. Lees meer van dit soort verhalen op hakaimagazine.com.

Elk jaar tussen januari en april zijn er vaak bultruggenmoeders en hun kalveren te zien in de warme wateren van Hawaï. De volwassen walvissen trekken vanuit Alaska en Brits-Columbia naar Hawaï om te broeden en hun jongen groot te brengen. Om hun kalveren veilig te houden, blijven bultruggenmoeders meestal liever dichter bij de kust. Hierdoor kunnen ze haaien, de potentieel dodelijke opmars van mannelijke bultruggen en andere bedreigingen vermijden. Maar zoals een nieuwe studie aantoont, wordt het leefgebied van bultruggen bekneld tussen het toenemende scheepvaartverkeer op de kust en de gevaren van dieper water.

Tijdens de winters van 2005 en 2006 observeerden Adam Pack, een walvisonderzoeker aan de Universiteit van Hawai'i in Hilo, en zijn collega's de bultruggen voor het westen van Maui vanaf een uitkijkpunt bovenop een nabijgelegen heuvel als onderdeel van een afzonderlijk onderzoeksproject. Ze noteerden de posities van peulen van moederkalveren en peulen zonder kalveren (waaronder meestal eenzame walvissen of paren die het hof maken), evenals de locaties van schepen om walvissen te spotten en andere vaartuigen.

Jaren later, nadat er meer bekend was over de habitatvoorkeuren van bultruggen, was Pack geïnteresseerd in het opnieuw bekijken en analyseren van deze dataset. Hij had verwacht gedrag te zien dat vergelijkbaar was met het gedrag dat in eerder onderzoek was gedocumenteerd – dat de moeder-kalfparen dichter bij de kust zouden blijven dan walvissen zonder kalveren. "Wat we ontdekten was precies het tegenovergestelde, dat was verwarrend en ook een beetje interessant vanuit wetenschappelijk oogpunt", zegt Pack. Voor de 161 peulen van moederkalf die Pack en zijn collega's observeerden, merkten de onderzoekers dat de walvissen de dag bij de kust begonnen en naarmate de dag vorderde, naar aanzienlijk diepere wateren trokken.

Pack zegt dat het dagelijkse woon-werkverkeer van de walvissen waarschijnlijk het gevolg is van het vermijden van schepen die geen walvissen spotten, zoals vissersboten of pleziervaartuigen. De onderzoekers maken een onderscheid tussen rondvaartboten om walvissen te spotten en andere boten omdat, op basis van hun analyse, de verschuiving van de walvissen naar dieper water verband hield met de dichtheid van niet-walvissen spottende boten, die in de loop van de dag toenam. Boten om walvissen te spotten, zeggen ze, waren veel minder in aantal en hadden niet hetzelfde effect. De bevinding wijkt af van eerder onderzoek waarbij vaten afwezig waren.

Pack zegt dat boten erg luidruchtig kunnen zijn, wat de communicatie van walvissen verstoort en de peulen van de moederkalveren verstoort. De studie suggereert dat moederkalfpeulen overdag door boten in dieper water worden gedreven en 's nachts, nadat de bootdruk is afgenomen, terug naar de kust zwemmen.

"Een van de opmerkelijke dingen van [volwassen] bultruggen is dat ze niet eten terwijl ze in hun tropische broedgebieden zijn", legt Alison Craig uit, een onderzoeker naar zeezoogdieren aan de Edinburgh Napier University in Schotland, en een van de onderzoeken co-auteurs. Het is van vitaal belang voor moeders die borstvoeding geven om hun energie te sparen tijdens deze vastenperiode, zegt ze. "Als blootstelling aan te veel binnenvaartschip ervoor zorgt dat vrouwtjes met kalveren naar diepere wateren gaan, zullen ze eerder worden lastiggevallen door mannen, en dit zal er op zijn beurt toe leiden dat ze meer energie verbruiken."

Joe Mobley, een walvisonderzoeker aan de Universiteit van Hawaï in Mānoa die niet betrokken was bij het onderzoek, zegt dat het goed was dat Pack en zijn team dit probleem onder de aandacht konden brengen.

"Ik denk dat het grootste probleem waarmee deze dieren worden geconfronteerd, de klimaatverandering is", zegt Mobley. "Maar in de tussentijd hebben we controle over de dingen die we kunnen controleren." Het zou relatief haalbaar zijn, zegt Mobley, om een beleid voor het scheepvaartverkeer in te voeren om de stress voor de bultruggen te verminderen.

Alvorens eventuele beleidswijzigingen te overwegen, zegt Pack echter dat het belangrijk zou zijn om dit onderzoek in andere gebieden rond Hawaï uit te voeren om beter te begrijpen hoe wijdverbreid het probleem is. Hij zou het onderzoek ook opnieuw willen doen, aangezien de gegevens die hij verzamelde van 12 jaar geleden waren en het scheepvaartverkeer sindsdien alleen maar is toegenomen.

Bultruggen werden bijna uitgeroeid door de commerciële walvisvangst die tot halverwege de 20e eeuw voortduurde, en de populatie die Maui bezoekt "is nog steeds erg kwetsbaar", zegt Pack. “Het is enorm belangrijk om hun favoriete broedplaatsen in de gaten te blijven houden.”

Dit artikel verscheen voor het eerst in Hakai Magazine en is hier met toestemming opnieuw gepubliceerd.

Het bericht Bootlawaai drijft moeders van bultruggen in diep, gevaarlijk water verscheen eerst op Popular Science.

Julia Schoen

Terugkerende wolven kunnen het antwoord zijn op Rome's probleem met wilde zwijnen  Er zijn potentieel duizenden wilde zwijnen die de straten van Rome teisteren. Foto's storten Dit artikel stond oorspronkelijk op Outdoor Life. Italië zit vol met wilde zwijnen. Er zwerven zoveel wilde varkens door het land dat ze een probleem zijn geworden in enkele van de drukste steden, zoals Rome, waar ze zich tegoed doen aan afval en zelfs inwoners lastigvallen en terroriseren. Een mogelijke oplossing? Meer wolven. De groeiende wolvenpopulatie van Italië heeft nu de buitengrenzen van Rome bereikt, en dat zou volgens sommige natuurautoriteiten kunnen helpen het aantal wilde zwijnen te verminderen. Wolven werden ooit bijna uitgeroeid in Italië, maar ze keren terug naar het platteland en naar Rome, volgens Maurizio Gubbiotti, hoofd van de parken en natuurreservaten van Rome. Gubbiotti vertelde aan de Londense krant The Times dat er sporen van wilde zwijnen zijn gevonden in de uitwerpselen van wolven in een natuurreservaat in de buurt van de stad. Volgens de European Wilderness Society vonden Italiaanse natuuronderzoekers in 2013 voor het eerst in meer dan 100 jaar bewijs van wolven in een natuurreservaat bij de stad Rome. Volgens het International Wolf Center zijn er ongeveer 2.000 wolven in Italië. "Het evenwicht komt eraan", vertelde Gubbiotti aan The Times. Een wetenschappelijk onderzoek uit 2012, gepubliceerd door PLOS One, toonde aan dat sommige Europese wolvenroedels de voorkeur geven aan wilde zwijnen boven andere prooien zoals herten of zelfs runderen. De onderzoekers analyseerden de overblijfselen van prooien in bijna 2000 monsters van wolvenpoep gedurende een onderzoeksperiode van negen jaar. "Ons onderzoek toont een consistente selectie aan voor wilde zwijnen onder wolven in het studiegebied, wat van invloed kan zijn op andere prooisoorten zoals reeën", zegt hoofdauteur Miranda Davis, die werkt bij de School of Biological and Biomedical Sciences aan de Durham University. "Het is intrigerend dat in andere delen van Europa waar ook edelherten voorkomen, wolven deze prooi lijken te verkiezen boven wilde zwijnen, wat suggereert dat ze onderscheid maken tussen verschillende soorten hertenvlees." Rome's wilde varkensprobleem Grote, stevige zwijnen met scherpe slagtanden zijn angstaanjagend voor Italiaanse stedelingen, maar ze worden ook verdacht van het verspreiden van de dodelijke Afrikaanse varkenspest, aldus The Times. Hoewel Afrikaanse varkenspest onschadelijk is voor de mens, vormt het een ernstige bedreiging voor de productie van de beroemde Italiaanse prosciuttoham. Wildlife-functionarissen bouwden een hek rond een weg die de stad omcirkelt, 68 kilometer lang, als een manier om de besmette varkens binnen de perimeter in quarantaine te plaatsen. "Het plan is dat iedereen binnen de ringweg besmet raakt en sterft, ook al voeren we een aanzienlijke ontvolking uit buiten de stad", vertelde Angelo Ferrari aan de Times. De autoriteiten verleenden jagers vervolgens extra vergunningen om tot 50.000 varkens rond Rome te doden, maar dat loste het probleem niet op. Sommige dierenactivisten verzetten zich tegen de tactiek en haalden zelfs hekken neer. Zoals we hier in de Verenigde Staten hebben gezien, is traditionele sportjacht vaak niet voldoende om de populaties wilde varkens te verminderen. Schieten vanuit de lucht en ijverig vangen zijn effectievere oplossingen om de verspreiding van wilde varkens op zijn minst te vertragen. Zoals we ook in de VS hebben gezien, kunnen wolven effectief zijn in het verminderen van wildpopulaties in specifieke gebieden. De post Terugkerende wolven zouden het antwoord kunnen zijn op Rome's probleem met wilde zwijnen verscheen eerst op Popular Science.

Terugkerende wolven kunnen het antwoord zijn op Rome's probleem met wilde zwijnen Er zijn potentieel duizenden wilde zwijnen die de straten van Rome teisteren. Foto's storten Dit artikel stond oorspronkelijk op Outdoor Life. Italië zit vol met wilde zwijnen. Er zwerven zoveel wilde varkens door het land dat ze een probleem zijn geworden in enkele van de drukste steden, zoals Rome, waar ze zich tegoed doen aan afval en zelfs inwoners lastigvallen en terroriseren. Een mogelijke oplossing? Meer wolven. De groeiende wolvenpopulatie van Italië heeft nu de buitengrenzen van Rome bereikt, en dat zou volgens sommige natuurautoriteiten kunnen helpen het aantal wilde zwijnen te verminderen. Wolven werden ooit bijna uitgeroeid in Italië, maar ze keren terug naar het platteland en naar Rome, volgens Maurizio Gubbiotti, hoofd van de parken en natuurreservaten van Rome. Gubbiotti vertelde aan de Londense krant The Times dat er sporen van wilde zwijnen zijn gevonden in de uitwerpselen van wolven in een natuurreservaat in de buurt van de stad. Volgens de European Wilderness Society vonden Italiaanse natuuronderzoekers in 2013 voor het eerst in meer dan 100 jaar bewijs van wolven in een natuurreservaat bij de stad Rome. Volgens het International Wolf Center zijn er ongeveer 2.000 wolven in Italië. "Het evenwicht komt eraan", vertelde Gubbiotti aan The Times. Een wetenschappelijk onderzoek uit 2012, gepubliceerd door PLOS One, toonde aan dat sommige Europese wolvenroedels de voorkeur geven aan wilde zwijnen boven andere prooien zoals herten of zelfs runderen. De onderzoekers analyseerden de overblijfselen van prooien in bijna 2000 monsters van wolvenpoep gedurende een onderzoeksperiode van negen jaar. "Ons onderzoek toont een consistente selectie aan voor wilde zwijnen onder wolven in het studiegebied, wat van invloed kan zijn op andere prooisoorten zoals reeën", zegt hoofdauteur Miranda Davis, die werkt bij de School of Biological and Biomedical Sciences aan de Durham University. "Het is intrigerend dat in andere delen van Europa waar ook edelherten voorkomen, wolven deze prooi lijken te verkiezen boven wilde zwijnen, wat suggereert dat ze onderscheid maken tussen verschillende soorten hertenvlees." Rome's wilde varkensprobleem Grote, stevige zwijnen met scherpe slagtanden zijn angstaanjagend voor Italiaanse stedelingen, maar ze worden ook verdacht van het verspreiden van de dodelijke Afrikaanse varkenspest, aldus The Times. Hoewel Afrikaanse varkenspest onschadelijk is voor de mens, vormt het een ernstige bedreiging voor de productie van de beroemde Italiaanse prosciuttoham. Wildlife-functionarissen bouwden een hek rond een weg die de stad omcirkelt, 68 kilometer lang, als een manier om de besmette varkens binnen de perimeter in quarantaine te plaatsen. "Het plan is dat iedereen binnen de ringweg besmet raakt en sterft, ook al voeren we een aanzienlijke ontvolking uit buiten de stad", vertelde Angelo Ferrari aan de Times. De autoriteiten verleenden jagers vervolgens extra vergunningen om tot 50.000 varkens rond Rome te doden, maar dat loste het probleem niet op. Sommige dierenactivisten verzetten zich tegen de tactiek en haalden zelfs hekken neer. Zoals we hier in de Verenigde Staten hebben gezien, is traditionele sportjacht vaak niet voldoende om de populaties wilde varkens te verminderen. Schieten vanuit de lucht en ijverig vangen zijn effectievere oplossingen om de verspreiding van wilde varkens op zijn minst te vertragen. Zoals we ook in de VS hebben gezien, kunnen wolven effectief zijn in het verminderen van wildpopulaties in specifieke gebieden. De post Terugkerende wolven zouden het antwoord kunnen zijn op Rome's probleem met wilde zwijnen verscheen eerst op Popular Science.

%d bloggers liken dit: