Stilgehouden.nl

Barvrouw die BN’er Manuel Broekman beschuldigt van aanranding: “Een stuk van mezelf krijg ik nooit terug”

Bron

De barvrouw die zegt in de zomer van 2020 tot drie keer door Manuel Broekman te zijn vastgegrepen bij haar borsten, billen en vagina las gisteren een brief aan hem voor. De Amsterdamse acteur was zelf niet aanwezig, maar het OM eiste een taak- en voorwaardelijke celstraf. “Je hebt me aangerand op plekken waar tot dan toe alleen mensen mochten komen waar ik van hield.”

Inmiddels is bekend dat twee andere vrouwen zich deze week hebben gemeld bij de advocaat van het vermeende slachtoffer. Ook zij zouden te maken hebben gehad met seksueel overschrijdend gedrag van Broekman. 

Marieke begint de brief: ‘Manuel. Hoe is het met je? Jij kunt je mij waarschijnlijk niet meer herinneren. Ik jou wel, helaas. Sinds 4 juli 2020 ben je vrijwel niet meer weggeweest uit mijn gedachten’

Het is de zomerse nacht van 4 juli in de bruisende Amsterdamse wijk De Pijp. De dan 20-jarige Marieke (voor de leesbaarheid noemen we haar zo. Dit is niet haar echte naam) werkt achter de bar van Vice Versa aan de Ceintuurbaan. Ze is opgegroeid in Wormer, maar woont dan al een tijdje in de hoofdstad.

 ‘Zullen we samen op de foto?’

“We moesten al de hele avond mensen van het terras wegsturen omdat ze er met eigen drank gingen zitten”, vertelt ze daarover aan NH Nieuws. Broekman komt volgens haar rond 01.30 uur, nadat hij bij een galerie was geweest, nog even afteren. “Hij was onder invloed. Mijn manager kent ‘m en zei tegen mij: maak effe een lekkere cocktail voor Manuel!”

Vanaf toen, ben ik iemand anders. Ik ben niet meer ´heel´, want jij hebt met jouw acties een stukje van mij kapot gemaakt. Een stukje dat ik nooit meer terug zal krijgen

Marieke had de Amsterdamse acteur nog nooit in het echt gezien, maar herkende hem natuurlijk wel van films en series. “Ik dacht, tuurlijk, waarom niet.” Ze vraagt Broekman van achter de bar wat hij wil drinken. “Maakt niet uit. Jouw specialiteit”, reageert hij.

Ze gaat aan het werk, serveert het drankje en haar barkunsten vallen blijkbaar in de smaak. “Hij nam een slokje vond het erg lekker. Hij wilde met me op de foto. Prima, dan gaan we toch lekker op de foto.”

Op de hoek van de bar staan ze dan naast elkaar. Daar gebeurt het volgens Marieke, die het, anderhalf jaar later, nog te pijnlijk vindt om uit te spreken. Broekman zou haar opgeknoopte blouse hebben vastgepakt en daarna haar borsten, billen en kruis voelen en vastgrijpen. Eerst één keer.

“Ik dacht nog: dit voelt niet prettig, dit klopt niet helemaal, maar misschien ging het per ongeluk?” Maar doet hij het volgens haar nog een keer. Ze voelt woede. “En toen deed hij het nóg een keer, maar veel agressiever en dominanter.” 

Ik deed mijn werk met passie en plezier en dat heb jij afgenomen. Waarom? Ik weet het niet. Ik hoop dat je me dat kunt vertellen. Die nacht besloot jij dat je recht had op mij en mijn lichaam, en je hebt mij niet 1, niet 2, maar 3 keer aangerand, op plekken waar tot dan toe alleen mensen mochten komen waar ik van hield’

Hij zou bijvoorbeeld met twee vingers op haar vagina hebben gedrukt. Marieke bevriest voor even. En dan ‘stapt ze eruit’. “Ik heb hem een klap verkocht. En hij ging daarna naar buiten.” 

Hebberige handen

Pas twee weken later durft ze aangifte te doen. “Een vriendin gaf me een duwtje in de juiste richting en ik ben haar daar heel erg dankbaar voor.” Er wordt een onderzoek gestart, Marieke gaat in therapie en nu, 1,5 jaar later, hoopt de 21-jarige uit haar brief in het echt te kunnen richten aan Manuel, maar hij was niet aanwezig.

Tijdens het lezen van de brief in de rechtszaal gisteren komen er tranen bij haar familie en vrienden, die een meter achter Marieke zitten. 

‘Als ik eraan terugdenk, voel ik mij weer klein worden. Ik voel de vernedering en mijn woede, en jouw hebberige handen over mijn lichaam. Wat jij gedaan hebt, zal ik voor altijd bij me dragen

Dan begint ze ook zelf te huilen. 

‘Doordat jij mij aangerand hebt, ben ik erachter gekomen hoe sterk ik ben. Dat ik, ondanks alles wat jij mij hebt afgenomen, nog steeds compassie voor jou kan opbrengen. Daar ben ik trots op, hoe gek het ook klinkt’

‘Manuel, ik weet niet onder welke omstandigheden je deze brief zult lezen (..) Wat ik wel weet, is dat dit mij er niet onder heeft gekregen. Dat ik, nu ik weet dat ik dit aankan, alles aankan’

Zwijgrecht

Uiteindelijk wordt Broekman op 5 november aangehouden. Vanaf het begin beroept hij zich, op advies van zijn advocaat, op zijn zwijgrecht. Pas gisteren kwam naar buiten dat hij zich heugt die avond in de Vice Versa te zijn geweest en ook onder invloed van alcohol was.

Maar hij ontkent stelling Marieke te hebben aangerand. Ook stelt hij dat niet hij, maar zij en haar manager met hém op de foto wilden. Er is nooit een foto gevonden. Zijn advocaat voerde namens hem het woord gisteren. In een brief schreef hij: “Ik betreur dat ik niet aanwezig kan zijn, maar door alle media-aandacht voel ik me niet vrij.”

Bekijk hieronder het interview met raadsman Simeon Burmeister.

Tekst gaat daaronder door

Het Openbaar Ministerie (OM) maakte gisteren duidelijk dat zij wel degelijk overtuigd zijn dat de aanranding is gebeurd. De advocaat van Broekman, die nooit eerder is vervolgd voor een dergelijk feit, hoorde officier van justitie een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden met een proeftijd van twee jaar eisen. Daarnaast acht hij een schadevergoeding van 2.000 euro redelijk, vanwege de therapie. 

Marieke reageert via haar advocaat tevreden te zijn met de eis en hoopt het nu te kunnen afsluiten. Advocaat van Broekman Burmeister wil benadrukken dat hij het goed vindt dat een rechter naar de zaak kijkt en ziet de uitspraak met vertrouwen tegemoet. De rechter doet op 4 februari uitspraak.

Gregory