Stilgehouden.nl

Acteur Farhan Akhtar over weggooien met echte boksers voor 'Toofaan'

Bron

Farhan Akhtar is geen onbekende in het portretteren van atleten op het scherm, en oogstte lof voor zijn vertolking van de legendarische sprinter Milkha Singh in Bhaag Milkha Bhaag. Dat gezegd hebbende, het tot leven brengen van het verhaal van Toofaan – waarin Akhtar eenbokser speelt – was een heel nieuw soort uitdaging, vooral omdat zijn coach niemand minder was dan Darrell Foster, trainer van wereldkampioen Sugar Ray Leonard.

In de loop van acht maanden liet Foster hem trainen als een echte kanshebber, naast en sparring met echte boksers. Het resultaat is een aantal echt knoestige vechtscènes, die af en toe een blauwe plek of twee waard zijn. "Het trainingskamp dat ik voor Toofaan heb gedaan, is een ervaring die ik nooit zal vergeten", zegt Akhtar.

Men's Journal sprak met de onvermoeibare Indiase ster om te praten over het voorbereidende werk voor Toofaan, het doen van zijn eigen stunts en zijn liefde voor sport.

Acteur Farhan Akhtar over weggooien met echte boksers voor Toofaan Welke sporten ben je opgegroeid met kijken en spelen?

Opgroeiend in India wordt cricket in je bloedbaan geïnjecteerd. Ik speelde veel en was er de hele tijd mee bezig. Ik was er helemaal door verteerd. Voetbal maakte ook een groot deel uit van mijn jonge jaren, niet alleen om het te spelen, maar ook om naar deze geweldige evenementen te kijken, zoals het WK, dat een van de weinige evenementen was die op televisie werden uitgezonden. Naarmate de tijd verstreek, maakte ik kennis met boksen via een vriend die op staats- en nationaal niveau voor een club in Bombay vocht. Hij sprak veel over boksen en deze geweldige vechters die hij kende. Mijn nieuwsgierigheid werd naar een heel nieuw niveau getild toen Mike Tyson op het toneel verscheen. Ik was onder de indruk van hoe onvoorspelbaar hij was. Ik weet niet hoe ik de aantrekkingskracht van de sport moet beschrijven – iets over de combinatie van brutaliteit en schoonheid. Het is fascinerend.

Het voorbereidende werk om een bokser te spelen is intensief. Was er iets dat je verraste?

Ik wist dat ik sterk en fit moest zijn en dat mijn uithoudingsvermogen hoog moest zijn. Hoe fit je ook denkt te zijn, je bent niet voorbereid op de escalatie. Verder wist ik niet echt wat er nodig zou zijn om daadwerkelijk in die ring te zijn. En ik realiseerde het me pas toen ik het zelf deed. Dat is waar ik de kracht van voeten begon te begrijpen en wat het betekent om sterk voetenwerk te hebben. Dat was een openbaring voor mij, want zoals de meeste mensen, als je boksers ziet vechten, kijk je voornamelijk naar wat het bovenlichaam doet. Je kijkt naar de schouders, armen en hoe de nek heen en weer beweegt. Maar het begint echt allemaal met de voeten, en ik leerde dat ik het huis vanaf de grond moest opbouwen.

Hoe zag het proces er in zijn geheel uit?

Ik heb acht of negen maanden in de discipline getraind en ik heb enorm genoten van het proces. Er was geen enkele dag dat ik niet wilde komen opdagen of dacht dat ik te veel had aangenomen. Tijdens dit proces heb ik veel over mezelf geleerd. Ik had het geluk om met Darrell [Foster] te kunnen werken en hem daar als hulpbron te hebben. Ik zou zeggen dat hij meer een goeroe is dan een bokscoach. Toen de basis eenmaal naar beneden was, bleef het op een bepaald cardiovasculair niveau, omdat je alle stoten kunt leren en hoe je ze moet doen, maar ben je in staat om het te blijven doen, zelfs nadat je lichaam volledig is belast? Elke stoot moet net zo krachtig zijn als de vorige, als je van plan bent te winnen. Ik deed ook aan boksen, fitnesstrainingen en cardio. Ik ging niet alleen voor rondes van drie minuten, maar voor een hele dag filmen van acht uur, dus ik moest op alles voorbereid zijn.

Foster heeft een vechtkamp voor je samengesteld waar je naast carrièreboksers trainde. Heb je je staande gehouden?

Het kamp dat hij opzette was geweldig en intens. Hij bracht deze geweldige echte vechters binnen, met wie ik al mijn oefeningen deed. Ik mocht ook met hen sparren, wat me veel inzicht gaf in de manier waarop een echte jager beweegt, en me scherp hield. Toen ik eenmaal tegenover deze jongens stond, wist ik plotseling op welk niveau ik moest zijn. Ik denk ook dat Darrell wilde dat ik het ook op de jagers zou omdraaien. Ook al ben ik misschien gewoon 'een acteur', ik was op jacht naar hen, en ik deed het werk.

Acteur Farhan Akhtar als Aziz Ali in 'Toofaan'

Acteur Farhan Akhtar als Aziz Ali in 'Toofaan' Met dank aan Amazon Studios. Waren er basisregels om het rustig aan te doen, aangezien je er was om te handelen en niet echt te vechten?

Ik moet eerlijk zijn, ik heb die grens nooit getrokken. Ik ging de training in met het idee dat ik een vechter van wereldklasse zou worden. Ik werkte mezelf in die mentaliteit, in de mentaliteit van een krijger, zoals Darrell zegt. Ik was bereid om er alles aan te doen om te winnen. Daarom stoorde het me toen we aan het filmen waren niet in het minst om geraakt te worden. Ik was daar om te vechten, niet om te handelen. Ik wilde dat de camera iemand vastlegde die het onmiskenbare hart van een bokser had. Er is geen manier om dat te faken.

Zijn er tips die Foster heeft gedeeld die u nuttig vond?

Een van de dingen waar hij over spreekt, is dat twee mensen fysiek bijna precies hetzelfde kunnen zijn, maar er is iets van binnen waardoor een van hen een beetje verder kan gaan. Hij kan daar beter dan wie dan ook op inspelen, omdat hij iemand is die het al vele malen heeft gezien. Hij heeft deze ongelooflijke ervaringen van toen hij met Sugar Ray Leonard werkte of met Will Smith aan Ali.

Hoe was het om de boksscènes voor Toofaan te filmen, en hoe wist je wanneer het goed ging?

We stoppen er alles in. Ik herinner me zo duidelijk dat toen ik mijn boksopnames deed, hoewel we een volledige bemanning hadden, de enige persoon die ik in de menigte zocht, Darrell was. Ik zou hem in de kamer zoeken en aan zijn gezichtsuitdrukking kon ik zien of het een goede blik in zijn ogen was of niet. De man weet alles van de wetenschappelijke en technische aspecten van het boksen, maar weet het ook op authentieke wijze te laten filmen. Op hem kunnen vertrouwen voor eerlijke feedback was een ongelooflijke troef.

Denk je dat je het boksen buiten dit project kunt bijhouden?

De training is voor mij niet gestopt en ik ben er sinds het kamp mee doorgegaan. Ik heb nog steeds drie keer per week bokssessies. Het is ongelooflijk bevredigend en versterkend. Er is een ongelooflijk gevoel van uitputting dat je raakt waarvan ik denk dat het nergens anders verkrijgbaar is. Op het einde voel je je zo moe, maar ook sterker dan je ooit tevoren hebt gevoeld. Ik ben van plan om te blijven boksen zolang mijn lichaam het toelaat.

Gezien het feit dat je op dit moment een paar sporthelden hebt gespeeld, is er dan een sport die je op het grote scherm zou willen aanpakken?

Ik zou heel graag een film willen maken over de wielerwereld. Ik hou absoluut van die sport, en ik vind het heerlijk om op de fiets te zitten. Als er een verhaal voorbij komt, dat goed in die wereld past, zou dat geweldig zijn.

Toofan is nu beschikbaar op Amazon Prime .

Jeroen Bouwer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *